Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ


Σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, καταθέτω ορισμένες προσωπικές απόψεις όσον αφορά τον Πόρο μας, τις οποίες ανήρτησα στα πλαίσια της σχετικής Διαβούλευσης στο opengov.gr:

Η προς διαβούλευση ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) έχει προφανώς αναστατώσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας, το οποίο εν μέσω βαρύτατης οικονομικής κρίσης καλείται να επιλέξει μεταξύ ενός απόλυτου ΝΑΙ – ΟΧΙ στις Υδατοκαλλιέργειες. Στα πλαίσια αυτά κινείται η πλειοψηφία των σχολίων στο διαδίκτυο, όπου  πολίτες, φορείς  και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκρούονται σε σχεδόν προσωπικό επίπεδο. 

Από τη μία, οι υπέρμαχοι των Υδατοκαλλιεργειών οι οποίοι είναι προφανώς άμεσα εμπλεκόμενοι με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα (κάτι το οποίο όμως είναι απόλυτα φυσικό γιατί προσπαθούν ενδεχομένως να διασφαλίσουν τις εργασίες τους). Τα επιχειρήματα τους είναι από απλοϊκά («θα χάσω τη δουλειά μου») έως άκρως επιστημονικά  και τεκμηριωμένα (όπως του καθηγητή κ. Ν.Μάργαρη). 

Από την άλλη, η μεγάλη πλειοψηφία του απλού κόσμου αλλά και φορέων (Δήμοι, Σύλλογοι Προστασίας Περιβάλλοντος) , οι οποίοι εκδηλώνουν με απόλυτα ειλικρινή τρόπο το φόβο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος  και της  ίδιας τους της ζωής. Ζούμε σε μια Κοινωνία, στην οποία κανένας δεν εμπιστεύεται κανέναν. Οι Πολίτες τους Πολιτικούς, οι επιχειρηματίες τους άλλους επιχειρηματίες , ο γείτονας το γείτονα. Σε αυτά τα πλαίσια είναι απόλυτα φυσικό να μην υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τα εντεταλμένα όργανα της. 

Οι συντάκτες της ΚΥΑ έκαναν το μεγάλο λάθος να μην ακούσουν τις Τοπικές Κοινωνίες, δεν αφουγκράστηκαν τους προβληματισμούς του απλού πολίτη, δεν συζήτησαν την αναγκαιότητα της Νομοθετικής διευθέτησης της υπάρχουσας χαοτικής κατάστασης στη χωροθέτηση και έλεγχο των Μονάδων Υδατοκαλλιεργειών. Αυτό ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα είχε μια αρνητική κατάληξη: τον ξεσηκωμό των Πολιτών. Όταν κανένας δεν ακούει τον  Πολίτη, αλλά αντίθετα κάποιοι «ανώνυμοι (;) εμπειρογνώμονες»  αποφασίζουν για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του, κάτι δε λειτουργεί καλά στην Δημοκρατία μας.

Αυτό ακριβώς έγινε και με το δικό μας νησί, τον Πόρο. Πιθανόν ν’ ακούστηκαν υπερβολές και ανακρίβειες, ενδεχομένως μάλιστα πίσω από τις δύο πλευρές (υπέρ και κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών) να υπάρχουν και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Όμως κανένας «Ειδικός»  δεν ήρθε στον Πόρο, κανένας «Εμπειρογνώμονας» δεν ζήτησε την άποψη των Πολιτών και των εκλεγμένων Αντιπροσώπων του. Κανένας από τους συντάκτες της ΚΥΑ δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ποια είναι η άποψη αυτών που ζουν χειμώνα – καλοκαίρι  σε αυτό τον υπέροχο τόπο. Το μόνο που άκουσαν ήταν η φωνή των αριθμών: τόσα στρέμματα στη θάλασσα, τόσοι τόνοι ψάρια, τόσες εξαγωγές. 

Τους μισθούς τους όμως τους πληρώνουν οι άνθρωποι του Πόρου και όλων των περιοχών της Ελλάδας που αυτοί (;)  επέλεξαν να γεμίσουν με Ιχθυοτροφεία. Σίγουρα η χώρα χρειάζεται εξαγωγές, όμως – και πολύ περισσότερο - χρειάζεται  τον Τουρισμό και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Πάνω από όλα χρειάζεται τη Δημοκρατία.  Αν δεν ακούσετε και αυτή τη φορά τους Πολίτες, ίσως η επόμενη σύγκρουση να μη γίνει πολιτισμένα στην Ηλεκτρονική  Διαβούλευση   opengov  αλλά στις προβλήτες, τα σοκάκια, και τις παραλίες του Πόρου  και του κάθε Πόρου της Ελλάδας.

Κύριοι Υπουργοί, συμμεριστείτε τις Ιστορικές σας ευθύνες απέναντι στους πολίτες, και ακούστε τις Τοπικές Κοινωνίες. Κάθε περιοχή είναι ξεχωριστή και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο Πόρος δεν είναι κατάλληλος για συγκέντρωση Ιχθυοκαλλιεργειών, κάποιες άλλες περιοχές  της χώρας σίγουρα είναι. Ανοίξτε τη συζήτηση στον κόσμο και κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις πριν να είναι πολύ αργά. 

Δημήτρης Συξέρης
Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου
Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης  Δήμου Πόρου.

1 σχόλιο:

  1. Οταν το 1993,ο τοτε πρωθυπουργος της Τουρκιας Τοργουτ Οζαλ μιλουσε για ΓΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ στο Αιγαιο,και συμπεριελαμβανε και το νησι μας,μηπως ενοουσε κατι τετοιο?Μηπως στις επομενες ενεργειες μας,πρεπει να επικαλεστουμε τα τοτε λεγομενα του?Μηπως το Διεθνες Δικαιο υποστηριζε ενα Ελευθερο Δημοψηφισμα για την ανεξαρτισια του νησιου μας?[ΑΝΔΟΡΑ,ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟκλπ}.Ο ΠΟΡΟΣ ανηκει στους Κατοικους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή