Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ


Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη αντίθεση μου στην προ ολίγων ημερών απόφαση του Δήμου Τροιζηνίας για διεκδίκηση του χερσαίου τμήματος του Δήμου Πόρου (Λεμονοδάσος και Κυανή Ακτή). Η προκλητική αυτή απόφαση δε συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο Δήμων. Δεν γνωρίζω τους λόγους που οδήγησαν  σε μια τέτοια επιθετική και απαράδεκτη συμπεριφορά, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που βοηθά τις σχέσεις των δύο Δήμων. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου είχε ανταποκριθεί θετικά σε αίτημα του Δημάρχου και του  Δημοτικού Συμβουλίου Τροιζήνας για διάνοιξη δρόμου στην περιοχή Αγ. Αθανάσιος Πόρου, ενώ το ευχαριστώ έρχεται με τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης περιοχής , καθώς και πολλών άλλων.
 
Ενδεχομένως θα έπρεπε να ασχοληθεί ο Δήμος Τροιζηνίας με την τακτοποίηση μιας σειράς θεμάτων στα οποία ευθύνεται. Ενδεικτικά αναφέρω:
 
1.Ο Δήμος Τροιζηνίας δεν έχει πληρώσει τη συμμετοχή του στα έξοδα λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου, στον οποίο καταλήγουν τα λύματα μεγάλου μέρους του Δήμου Τροιζηνίας. Ούτε καν έχει εντάξει στον Προϋπολογισμό του 2011 τέτοιο κονδύλι. Το  ετήσιο ποσό συμμετοχής ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
 
2.Ο Δήμος Τροιζηνίας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τη βελτίωση των υποδομών της προβλήτας του Γαλατά, η οποία έχει παραμείνει δίχως ουσιαστικό εκσυγχρονισμό εδώ και δεκαετίες, δυσκολεύοντας την επιβίβαση/ αποβίβαση  των αυτοκινήτων στα ferry boats, αλλά και την οδική κυκλοφορία στην παραλιακή οδό του Γαλατά. Η διευκόλυνση πρόσβασης στον Πόρο θα αποτρέψει να γίνει ο Γαλατάς το "πάρκινγκ του Πόρου" όπως κάποιοι αναφέρουν.
 
3. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου Τροιζηνίας, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί "κόκκινος" από πλευράς χρεών. Πώς θα του επιτρέψει αυτή η κατάσταση να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες υποδομών στις μεγάλες εκτάσεις που αποφάσισε να διεκδικήσει. Πρόσφατα ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Ι. Σαμπάνης ανέστειλε την αντιμισθία του λόγω έλλειψης χρημάτων του Δήμου του.   
 
Είναι τουλάχιστον περίεργο ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική περίοδος για τις διεκδικήσεις  αυτές, τη στιγμή που υπάρχουν διάφορες φήμες για μεγάλα οικοδομικά και άλλα συμφέροντα στις διεκδικούμενες περιοχές. Πολλά ακούγονται για δρόμους που «ανακαλύπτονται» και για δρόμους που πρέπει να δημιουργηθούν για το «κοινό καλό», ενώ όπως ακούγεται υπάρχουν "φιλέτα γης" και ιδιοκτησίες πολιτικών προσώπων στην περιοχή που πρέπει να "αξιοποιηθούν".

Ο Δήμος Πόρου πρέπει να αντιδράσει με κάθε μέσο στη διεκδίκηση εδαφών του, αλλά ταυτόχρονα να σχεδιάσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα Ανάπτυξης των Υποδομών και βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων των χερσαίων του περιοχών. Παράλληλα να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών της περιοχής και των προιόντων της (αγροτικά προιόντα μοναδικής αξίας, σπάνιας ομορφιάς περιβάλλον και σημαντικές αρχαιότητες). Είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούμε ουσιαστικά με τη χερσαία περιοχή του Δήμου Πόρου που παραλάβαμε από τους γονείς μας και η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα του Πόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου