Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Σύσκεψη ΕΟΤ - Εκκλησίας - Φορέων Αργοσαρωνικού για τον Θρησκευτικό Τουρισμό


Συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ και με εκπροσώπους Φορέων του Τουρισμού και των Επαγγελματικών Ενώσεων είχε τη τρίτη 23 Απριλίου, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κ. Χρήστος Πάλλης, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα του Εκκλησιαστικού Τουρισμού.
«Είναι ένα κεφάλαιο που έχει ανοίξει και είναι σημαντικό» είπε ο κ. πρόεδρος σχετικά με τον εκκλησιαστικό τουρισμό. «Ελπίζουμε σε αυτό που λέγεται τουρισμός και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά» απάντησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και πρόσθεσε ότι «σε αυτό θέλουμε να επενδύσουμε».
«Ξέρω τις δυσκολίες και τα προβλήματα των υποδομών» συνέχισε ο Σεβασμιότατος, και μίλησε κυρίως για το θέμα του λιμανιού που δεν μπορεί να υποδεχθεί μεγάλα πλοία, για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις μεταφορές, για το αεροδρόμιο, για τον «μώλο» του Μετοχίου στην Υδρα. «ο ένας καταγγέλλει τον άλλο και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας»
Ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος που ασχολείται με το θέμα του Εκκλησιαστικού Τουρισμού παρουσίασε τις απόψεις της Μητρόπολης σχετικά με το θέμα. «Ο Ε.Ο.Τ. δείχνει να ενδιαφέρεται για την προβληματική των θεμάτων του Εκκλησιαστικού Τουρισμού» και επαίνεσε τον Ε.Ο.Τ. για τις συμμετοχές του στις εκθέσεις στην Κίνα και την Ρωσία.
«Ο Σεβασμιότατος ανταποκρίθηκε άμεσα σε μια επιστολή μας και όρισε αμέσως ένα πρόσωπο που ασχολείται με αυτά τα θέματα». «Δεν υπήρχε διεθνής έκθεση που συμμετείχε η εκκλησία της Ελλάδας που δεν υπήρχε ξενόγλωσσο υλικό για τις εκκλησίες και τα Μοναστήρια των νησιών του Αργοσαρωνικού».  «Έχετε την ευλογία να έχετε έναν ιεράρχη «open mind» πρόσθεσε ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων.
Ο Αρχιμανδρίτης ανήγγειλε μια συνάντηση με μεγάλο Tour Operator της Ρωσίας, ονόματι  «Labyrinth» που διακινεί 250.000 Ρώσους ετησίως. Αυτό που θέλει, είπε, είναι προγράμματα. Φέτος πάνω από 100 τουριστικοί πράκτορες και άλλοι τόσοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στα Μετέωρα για να παρουσιάσουν εκεί τα Μοναστήρια. Για το 2014 θα ήθελαν να προγραμματίσουν ειδική επίσκεψη με 1.000 ταξιδιωτικά γραφεία στην Αθήνα και εκεί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να τους υποδεχθούμε στα νησιά.

Ο Αρχιμανδρίτης κατέληξε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας εξέδωσε 24σέλιδο ξενόγλωσσο έντυπο για τα εκκλησιαστικά μνημεία της Αττικής στο οποίο αναφέρεται ο Άγιος Νεκτάριος και άλλα εκκλησιαστικά μνημεία του Σαρωνικού και το οποίο θα διανέμεται στο Αεροδρόμιο.
Η Σύμβουλος του Εναλλακτικού Τουρισμού κα Βαρελά είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που η εκκλησία της Ελλάδας βγαίνει τόσο μπροστά σε θέματα τουρισμού για την αύξηση της επισκεψιμότητας των Εκκλησιαστικών Μνημείων».  Χαρακτήρισε μάλιστα ανέφερε ως «πιστή μερίδα κόσμου» τους επισκέπτες των εκκλησιαστικών μνημείων.
«Η σύνδεση των μνημείων με τους Tour Operators της Ρωσίας, δεν είναι απλά προώθηση αλλά απευθείας πώληση» είπε η κα Βαρελά, επαινώντας τον Πατέρα Σπυρίδωνα για τα όσα είπε ότι σχεδιάζονται.  «Θέλει όμως προσοχή για να μην θιγεί το status της θρησκείας μας» κατέληξε η κα Βαρελά.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των Φορέων. Συγκεκριμένα ο κ. Δημήτρης Συξέρης από τον Πόρο μίλησε για όλα όσα έχουμε να δώσουμε μέσα από τον Εκκλησιαστικό Τουρισμό. «Να χρησιμοποιήσουμε τις Μονές που έχουν τεράστια παράδοση» είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε φτιάξει μια ομάδα που θέλει να συντονίσει την κυκλική διαδρομή, μια νέα διαδρομή περιήγησης που και οι Πατέρες έκαναν και να δώσουμε την δυνατότητα της συνέχειας, ξεκινώντας από την Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Μέθανα, Τροιζηνία, Ύδρα, Σπέτσες ακόμα και Κύθηρα».
«Να έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα» ζήτησε η κα Ευγενία Σοφιανού από την Ύδρα και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να περπατήσουν στον Θρησκευτικό Τουρισμό» και η Υδρα είναι μόνο για περπάτημα. «Συγκεκριμένο πρόγραμμα για κάθε νησί, η Ύδρα έχει συγκεκριμένη δυσκολία στην πρόσβαση».
Να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε» είπε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος από την Αίγινα. «Ο Θρησκευτικός Τουρισμός δεν μπορεί να αποφύγει τις δυσκολίες που έχει γενικότερα ο Τουρισμός» είπε, και ρώτησε αν στη συνάντηση με την Υπουργό κα Κεφαλλογιάννη ετέθη το θέμα της βίζας για τους Ρώσους. Υπήρξε άμεση απάντηση ότι το θέμα ετέθη και γίνονται κινήσεις για ακόμα πιο γρήγορη έκδοση της. Ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε και αυτός το θέμα του αεροδρομίου αλλά και την ένωσης των Μοναστηρίων του Σαρωνικού όπου δεν υπάρχει συγκοινωνία. «Μήπως θρέφουμε φρούδες ελπίδες;». «Δεν υπάρχει ΚΤΕΛ, πρέπει να πάνε με ταξί» είπε ο κ. Παπαδόπουλος και κατέληξε ότι οι Tour Operator θα υπαναχωρήσουν μόλις έρθουν αντιμέτωποι με τα προβλήματα. Για το έντυπο που φτιάχνει η Μητρόπολη, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να μοιράζεται το έντυπο και στα κρουαζιερόπλοια.
Ο κ. Νίκος Γιαννούλης είπε ότι σε εποχή κρίσης ξεθάβουμε ότι όπλα έχουμε. «Ελπίζω να μην μείνουμε στα λόγια» είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αίγινας προσθέτοντας ότι η άτυπη ομάδα που έχει φτιαχτεί είναι από Επαγγελματίες και όχι πολιτικούς. «Όταν ήρθε ο πρέσβης της Ουκρανίας έδειξε ιδιαίτερο και ειλικρινές ενδιαφέρον για να προβάλλει τον Άγιο Νεκτάριο στη χώρα του, αυτό το λέω σαν μια καλή πληροφορία για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί του».
Από το Αγκίστρι, ο κ. Μιχάλης Πάνου ρώτησε πώς μπορούν να συμβάλλουν οι Φορείς σε όλα αυτά.
Ο κ. Νέστορας από τις Σπέτσες, παρουσίασε μια πτυχιακή εργασία μιας συνεργάτιδάς του σχετικά με τον Εκκλησιαστικό Τουρισμό στις Σπέτσες και ζήτησε να σταματήσει να ισχύει αυτό για τα 100χλμ με το αεροδρόμιο. «Οι Σπέτσες έχουν 54 εκκλησίες» είπε ο εκπρόσωπος των Σπετσών. Τέλος, μίλησε για τα λιμάνια Κόστα και Μετόχι που βρίσκονται στην ίδια μοίρα.
Υποκριτικό χαρακτήρισε ο γράφων, αρχισυντάκτης της Νέας Εποχής το σκηνικό της μη παραδοχής ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις υποδομών στη «Ριβιέρα της Ελλάδας» που είναι ο Σαρωνικός. « Όσους πράκτορες και να φέρουμε, δεν πρόκειται εκείνοι να φέρουν τον κόσμο αν δεν λύσουμε τα βασικά και αν δεν δουν ότι τα λύσαμε». «Δεν είναι δυνατόν να απελευθερώνονται οι άδειες ταξί και να γεμίζει ο κόσμος αυτοκίνητα, και να μην απελευθερώνεται η ακτοπλοΐα, ώστε μικροί επιχειρηματίες να μπουν στις γραμμές και να δώσουν λύσεις» είπε.

Ο κ. Στ. Καλαμάκης από την Αίγινα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτό που κάνει η εκκλησία είναι ότι καλύτερο. «Μεγάλο μέρος ευθύνης έχουμε και εμείς για αυτό που γίνεται στα νησιά. Είμαστε 6 νησιά και ο καθένας τραβάει το δρόμο του. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Να περπατήσουμε από κοινού και ας πάρει ο καθένας το κομμάτι του» είπε ο κ. Καλαμάκης, προσθέτωντας ότι μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν οι επισκέπτες του Θρησκευτικού Τουρισμού να μένουν για μία ή δύο διανυκτερεύσεις στο νησί.  Ο κ. Καλαμάκης ζήτησε να δούμε τρόπους που θα προσελκύσουμε όλους τους ομόθρησκους, από τα Βαλκάνια και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και να φτιαχτεί μια ομάδα εργασίας για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα επίσκεψης στ νησιά του Σαρωνικού.
Τελικά φάνηκε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει μια επιτροπή με όλους τους εκπροσώπους (ΕΟΤ, Μητρόπολη, Φορείς) και αυτή η επιτροπή θα καταθέτει τις προτάσεις της προς υλοποίηση.
Στο κλείσιμο ο Μητροπολίτης είπε ότι το συμπέρασμα είναι «πρέπει να δουλέψουμε».
«Πρώτα ετοιμάζουμε τον προορισμό μας, σε δεύτερη φάση επικοινωνούμε την ομορφιά μας και τρίτον, πρέπει να φροντίσουμε ώστε η όποια επικοινωνιακή επιλογή μας να γίνεται έτσι όπως θέλει να μας βλέπει ο άλλος, όχι όπως θέλουμε να φαινόμαστε εμείς» είπε η κα Βαρελά στο κλείσιμό της.
Ο κ. Πάλλης ευχαρίστησε όλους για την συνάντηση και κυρίως τον Σεβασμιότατο που όπως είπε «πρωτοπορεί σε δράσεις και πρωτοβουλίες». «Θα βάλουμε ένα λιθαράκι με δουλειά» κατέληξε ο κ. Πάλλης.
Πηγή. neaepohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου