Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΟΡΟΥ-ΓΑΛΑΤΑ


Αναγκάζομαι να κάνω ένα σχόλιο αν και η ώρα είναι για πράξεις όχι για λόγια. Όμως δεν μπορώ να μην διαπιστώσω πως υπάρχει ένας έντονος διχασμός για το ζήτημα του Βιολογικού Καθαρισμού (ΒΙΟ-ΚΑ) Πόρου-Γαλατά (για να μην ξεχνιόμαστε).
Αρκετοί επιρρίπτουν ευθύνες στην Δημοτική Αρχή για αδράνεια, άλλοι στην Περιφέρεια για κωλυσιεργία, άλλοι στην Αντιπολίτευση για εκμετάλλευση του προβλήματος. Στην πράξη το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο. Χωρίς να κουράσω θα αναφέρω πως ευθύνες υπάρχουν και σίγουρα θα βρεθούν από τις Δικαστικές Αρχές που διερευνούν το θέμα εδώ και καιρό.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στο Δίκτυο του ΒΙΟ-ΚΑ προφανώς λόγω λανθασμένης πρόβλεψης για την διάβρωση των αντλιοστασίων από το υδρόθειο και άλλες τοξικές ουσίες από τα λύματα με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι πανάκριβες αντλίες (περίπου 20.000 ευρώ η μια, ενώ κάθε αντλιοστάσιο πρέπει να έχει 3 ίδιες). Αν και έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις και ο Δήμος έχει ξοδέψει πολλά χρήματα σε επισκευές και προμήθειες αντλιών, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Η Αντιπολίτευση αναφέρει πως η οριστική λύση του προβλήματος πρέπει να ανατεθεί σε ιδιωτικό γραφείο. Ο Νόμος και η λογική επιβάλει αυτή τη δουλειά να κάνει η αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής (η πρώην ΤΥΔΚ Νομαρχίας), η οποία έκανε τις αρχικές Μελέτες του έργου, παρέδωσε το έργο και βεβαίωσε την καλή λειτουργία του, η οποία μάλιστα δεν θα είχε οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο Πόρου.
Ο κ. Κατσικάρης, προς τιμήν του και χωρίς να έχει καμία ευθύνη για το πρόβλημα, από το 2012 ανέλαβε να προσφέρει την οριστική λύση στο θέμα του ΒΙΟ-ΚΑ και για το σκοπό αυτό βρήκε 900.000 ευρώ από χρήματα της Περιφέρειας. Η βούληση του μάλιστα ήταν αυτό το έργο να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2012. Εδώ όμως λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο: Την αθάνατη Ελληνική Γραφειοκρατία! Επί 1 χρόνο απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν μπλοκάρει 2 μελέτες μια 290.000 ευρώ και μια 610.000 ευρώ -τα λεφτά εδώ πραγματικά υπάρχουν – ενώ διαγωνισμοί που έχουν ξεκινήσει ακόμα είναι μπλοκαρισμένοι… Ας μην κατηγορούμε λοιπόν άκριτα τον κ. Κατσικάρη ή τη Δημοτική Αρχή Πόρου για αδιαφορία.
Σίγουρα ευθύνες υπάρχουν και στις Δημοτικές Αρχές Πόρου-Τροιζηνίας των τελευταίων ετών που είχαν την ευθύνη της λειτουργίας του ΒΙΟ-ΚΑ και ακόμα “δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους”. Ευθύνες υπάρχουν ακόμα και σε όσους πετούν μπουρνούζια! και πετσέτες! στις αποχετεύσεις (το μεγάλο πρόβλημα στο Νεώριο πέρσι το Μάιο, προκλήθηκε από πετσέτα σε αντλία). Κυρίως όμως ευθύνες υπάρχουν στους μηχανικούς που σχεδίασαν αυτό το έργο και σε όσους το κατασκεύασαν χωρίς να αντιμετωπίσουν πρακτικά ζητήματα (εσχαρώσεις,διαβρώσεις,έλλειψη απόσμησης, βυθιζόμενες αντλίες κλπ.
Τα λαϊκά δικαστήρια δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί ένα πρόβλημα, η εκμετάλλευση του προβλήματος για πολιτικούς λόγους είναι απαράδεκτη, αλλά και το να κάνουμε πως δεν υπάρχει το πρόβλημα είναι τουλάχιστον αφελές. Αν θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και δουλειά από όλους.
Δημήτρης Συξέρης
Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

2 σχόλια:

  1. Sto neorio sto rema yparxei entono provlima aposmisis logo akatalilotitas tou antliostasiou. Auti I mirodia yparxwi xronia tora. Os apotelesma o paratherismos sto spiti mas einai praktika adinatos.

    Mporite sas parakalw na mou pite pos protitheste na lisete auto to provlima?



    Sas euxariatw prokatavolika,
    Manolis Koumantaros
    manolis.koumantaros@tnsglobal.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Κουμαντάρο,

      Εδω και λίγο καιρό έχει συσταθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου μια Επιτροπή με Μηχανικούς και Εκπροσώπους όλων των Παρατάξεων με αποκλειστικό σκοπό να μελετήσουν τις καλύτερες επιλογές και να βρεθεί εταιρεία που να αναλάβει την μελέτη για οριστική λύση των προβλημάτων Βιολογικού Καθαρισμού, όπως αυτό της οσμής που αναφέρετε. Τη χρηματοδότηση των επισκευών έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής με σχεδόν 1.000.000 ευρώ.

      Πιστεύω πως σε λίγο καιρό θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και τουλάχιστον την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο θα μπορείτε να χαρείτε τις διακοπές σας που τώρα δεν τις απολαμβάνετε λόγω των προβλημάτων.

      Ζητούμε συγγνώμη και την κατανόηση σας.

      Με εκτίμηση

      Δημήτρης Α. Συξέρης
      Σύμβουλος Επιχειρήσεων Υγείας
      Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου
      τ. Πρόεδρος Ε.Τ.Α.Π Δήμου Πόρου
      Mob.: (+30) 697.080.1255
      E-mail: d.sixeris@yahoo.gr
      E-mail: touristikiepitropiporou@yahoo.gr
      Website: sixeris.blogspot.com

      Διαγραφή