Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΕΛΕΤΗ" ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου της 13ης Νοεμβρίου, έλαβαν χώρα κωμικοτραγικές καταστάσεις και ντροπιαστικά γεγονότα που δεν αρμόζουν σε Αιρετούς. Το μεγάλο γεγονός της οριστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου-Γαλατά (ΒΙΟΚΑ), αντιμετωπίστηκε για μια ακόμα φορά με σκληρά παραταξιακά κριτήρια, αν και όλοι σίγουρα επιθυμούν το καλό του νησιού. 

Το ιστορικό του ζητήματος έχει ως εξής: Το Δ.Σ τον περασμένο Μάιο έλαβε απόφαση για σύσταση μιας Επιτροπής που θα έβρισκε μελετητικό γραφείο για να του ανατεθεί η «οριστική μελέτη διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ» με χρήματα που θα διέθετε για το σκοπό αυτό η Μείζων Μειοψηφία.

Η Επιτροπή ΒΙΟΚΑ έπειτα από 6 περίπου μήνες αποφάσισε ομόφωνα να ανατεθεί η μελέτη σε ένα μελετητικό γραφείο (το οποίο προέκυψε από κλήρωση μεταξύ 5 ισάξιων) με απευθείας ανάθεση 20.000 πλέον φπα για μεγαλύτερη ταχύτητα.  Ο Δήμαρχος Πόρου, σαν Πρόεδρος της Επιτροπής εισήγαγε στο Δ.Σ για εξέταση το πρακτικό της. Επειδή η σχετική εισήγηση του Δημάρχου καθυστέρησε, ο κ. Δημητριάδης ετοίμασε εισήγηση βασισμένη στην απόφαση της Επιτροπής (την οποία είχε υπερψηφίσει και ο κ. Δήμαρχος). Εν τω μεταξύ οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δ.Σ κατέληξαν σε μια εναλλακτική πρόταση με αυξημένο κόστος και αντικείμενο μελέτης που περιελάμβανε και τεύχη δημοπράτησης για επίσπευση του χρόνου. Μια εκ πρώτης όψεως καλή πρόταση την οποία όμως δεν χειρίστηκε καθόλου καλά η Πλειοψηφία και ο Δήμαρχος.

Η εναλλακτική αυτή πρόταση που κατατέθηκε από τον κ. Δήμαρχο στο Δ.Σ γνωστοποιήθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων μια ώρα πριν τη κρίσιμη συνεδρίαση κάτι που εκλήφθηκε με έκδηλη καχυποψία από την Μειοψηφία. Ενώ ο κ. Δήμαρχος προσπάθησε να πείσει τους Συμβούλους και ιδιαίτερα της Αντιπολίτευσης, να παρθεί ολιγοήμερη αναβολή για εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής με τα νέα δεδομένα, την ώρα της ψηφοφορίας ανέγνωσε την δική του εναλλακτική πρόταση και όχι την πρόταση για αναβολή. Από την μεριά του ο κ. Δημητριάδης, ειρωνευόμενος σε εντελώς λανθασμένη στιγμή τον Δήμαρχο ανέγνωσε μια εισήγηση για μια μελέτη με δήθεν δωρεά του Δημάρχου αντί για τη δική του (!).

Αυτό οδήγησε αρκετούς Συμβούλους και πολίτες να αγανακτήσουν και οι απαράδεκτες σκηνές που ακολούθησαν, αποτελούν μελανή στιγμή στην ιστορία του Δ.Σ Πόρου. Φωνές, αντεγκλήσεις, ειρωνείες, αλληλοκατηγορίες και πολύ μα πολύ κακή εικόνα για το Κορυφαίο Αντιπροσωπευτικό Όργανο του νησιού.  

Έπειτα από μια μεγάλη αναγκαστική διακοπή και οι δύο πλευρές αναλογιζόμενες τα τραγικά λάθη τους και υπό την πίεση των πολιτών, ζήτησαν να αλλάξει η φαιδρή απόφαση που είχε εν τω μεταξύ ψηφιστεί μόνο από την Μειοψηφία (δηλαδή να γίνει η μελέτη διάγνωσης με την υποτιθέμενη δωρεά του Δημάρχου...). Τελικά έπειτα από 9 ώρες και με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση του κ. Δημητριάδη να μην δέχεται καμία αναβολή και να μην προχωρήσει στην δωρεά για την Μελέτη - σε περίπτωση που ψηφιζόταν η πρόταση του Δημάρχου - ψηφίστηκε από 8 Συμβούλους του Δ.Σ (6 της Μειοψηφίας και 2 της Πλειοψηφίας) η πρόταση του κ. Δημητριάδη, για να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για έναρξη λύσης  του ΒΙΟΚΑ.

Η απόφαση που ελήφθη αναφέρει πως θα γίνει με δωρεά του κ. Δημητριάδη 20.000 ευρώ πλέον φπα, μια Μελέτη που θα διαγνώσει τα προβλήματα του ΒΙΟΚΑ. Βέβαια αυτό είναι απλά η πρώτη φάση γιατί η λύση έχει ακόμα πολύ δρόμο. 

Μετά την ολοκλήρωση της Μελέτης Διάγνωσης (περίπου μετά από 1-2 μήνες), θα σταλεί αυτή στην Περιφέρεια Αττικής η οποία όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Κατσικάρης θα προχωρήσει στην Κανονική Μελέτη Έργων και στην Χρηματοδότηση τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου-Γαλατά, με ορίζοντα που υπολογίζεται σε περίπου 2-3 χρόνια... 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει να υλοποιούνται ενέργειες για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ ύψους 240.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Μια από αυτές τις ενέργειες ήταν η βιντεοσκόπηση με ειδικό ρομποτικό σύστημα των αγωγών του ΒΙΟΚΑ για την διάγνωση ρωγμών ή άλλων φθορών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου