Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΒΡΑΔΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011 στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  στην Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου η εκδήλωση ΄΄Ιερό του Ποσειδώνα 1997 – 2011΄΄ προς τιμή των επιστημόνων του Ερευνητικού  Προγράμματος ΄΄Καλαυρεία΄΄.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Πόρου για να τιμήσει τους αρχαιολόγους και το επιστημονικό προσωπικό  που έλαβαν μέρος στην σύγχρονη ανασκαφική περίοδο του Ιερού του Ποσειδώνα (1997 – 2011), να επισημάνει την σημαντικότητα του έργου που επιτελείται στον τόπο μας και να δώσει τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να παρουσιάσουν με ενάργεια στους αρχαιόφιλους της περιοχής μας τα ευρήματα και τα επιστημονικά συμπεράσματα στα οποία έχουν οδηγηθεί από τα ευρήματα και την συντονισμένη ανασκαφική τους δράση.
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση μίλησαν: ο Άρτο Πέντινεν (φωτό), Διευθυντής του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και Διευθυντής του Προγράμματος ΄΄Καλαυρεία΄΄,  ο Εμάνουελ Σαβίνι -αρχαιολόγος ειδικευμένος  στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) και στην πληροφορική της αρχαιολογίας και υπεύθυνος για την καταγραφή, χωρομέτρηση, ψηφιακή χαρτογράφηση του Ιερού του Ποσειδώνα για τη δημιουργία τρισδιάστατων απεικονίσεων και η αρχαιολόγος Μαρί – Φρανσουάζ Μπιγιό που έχει μελετήσει τα ευρήματα κεραμικής όχι μόνο από τον Πόρο, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας και των Μεθάνων.
Οι πληροφορίες που προσφέρθηκαν απλόχερα, βοήθησαν τους τυχερούς που παρεβρέθηκαν στην εκδήλωση , να κατανοήσουν τη τεράστια σημασία που έχει ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Ποσειδώνα για την ιστορία του τόπου  μας. 
 
Η παρουσίαση των 3 επιστημόνων, ήταν ιδιαίτερα εύληπτη και με τη βοήθεια οπτικού υλικού (slideshow και video), εντυπωσίασε τους επισκέπτες. Παρουσιάστηκαν οι διαδοχικές εργασίες τα τελευταία χρόνια αλλά ταυτόχρονα δόθηκαν πληροφορίες για την πιθανολογούμενη μορφή του Ιερού στην αρχαιότητα.
Οι ομιλητές έδωσαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά εικόνες από τα πιο πρόσφατα ευρήματα, τα οποία θα παρουσιαστούν σύντομα στο ευρύ κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου