Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Ο Δήμος Πόρου στο Συμβούλιο Ακτοπλοικών Συγκοινωνιών

Στη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ της 15ης Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία του Δήμου Πόρου παρουσίασε τις θέσεις που αποτυπώνονται στην 175/2013 Ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου Πόρου σχετικά με το πρόγραμμα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της περιόδου Νοεμβρίου 2013 – Οκτωβρίου 2014.

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Συξέρης, ανέλυσε την δραματική πτώση του Τουρισμού που έχει προκύψει από την μείωση των δρομολογίων συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων και προειδοποίησε για περαιτέρω επιδείνωσή της εφόσον γίνουν δεκτά τα κατατεθειμένα δρομολόγια της Hellenic Seaways που καθιστούν την διαδρομή Πειραιά-Πόρο μια ιδιότυπη Άγονη Γραμμή με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις για τον Πόρο και την Τροιζηνία.

Ο κ. Συξέρης παρουσίασε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο λαός του Πόρου, στην υποβάθμιση της διασύνδεσης με τον Πειραιά και τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Δήμου. Στη συνεδρίαση παρών ήταν ο επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δ.Σ. Πόρου κ. Δημήτρης Πάνου, ο οποίος υπογράμμισε τον διαπαραταξιακό χαρακτήρα των θέσεων του Δήμου για το ακτοπλοϊκό ζήτημα και ζήτησε την κατανόηση του Σ.Α.Σ για τα δίκαια αιτήματα του Δήμου Πόρου.

Σημαντική ήταν η στήριξη που παρείχαν στις θέσεις του Δήμου Πόρου, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και μέλος του Σ.Α.Σ, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Ι. Μαχαιρίδης, οι οποίοι τόνισαν τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκληθούν από την μείωση των δρομολογίων σε ολόκληρο τον Αργοσαρωνικό.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των δρομολογίων της πορθμειακής Γραμμής Πόρου-Γαλατά, για τα οποία εκφράστηκε η πάγια θέση του Δήμου Πόρου για διεύρυνση των δρομολογίων σε 24ωρη βάση, όπως αυτή παρουσιάζεται στην 72/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου.

 Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) τελικά έκανε κατά πλειοψηφία δεκτό το πρόγραμμα δρομολογίων της Hellenic Seaways για την περίοδο 1/11/13-31/10/14 που αφορούν τον Αργοσαρωνικό. Με το πρόγραμμα αυτό μειώνονται δραματικά τα δρομολόγια με Συμβατικό πλοίο (μάλιστα για μεγάλο διάστημα θα υπάρχει μόνο 1 δρομολόγιο την εβδομάδα !!!!!!!) από και προς Πόρο.

 Η πλειοψηφία του Σ.Α.Σ που αποτελείται από αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και εκπροσώπους των Πλοιοκτητών, ενέκρινε τα αιτήματα της εταιρείας δίχως να υπολογίσει τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στον Πόρο και την Τροιζηνία. Αντίθετα μόνο οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάποιων Φορέων του Τουρισμού στήριξαν τις θέσεις του Δήμου και του Λαού του Πόρου, τις οποίες παρουσίασα στο Σ.Α.Σ εκπροσωπώντας το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου μαζί με τον κ. Δημήτρη Πάνου της Αντιπολίτευσης.

Τώρα πρέπει να δράσουμε ακόμα πιο συντονισμένα και με πλήρη ενότητα δίχως βεβιασμένες κινήσεις γνωστοποιώντας στα ΜΜΕ το ζήτημα και προσεγγίζοντας άλλες Ναυτιλιακές εταιρείες. Η επιβίωση του Πόρου και της Τροιζηνίας βασίζεται στον Τουρισμό και Τουρισμός δίχως ή με ελάχιστα καράβια και ακριβά εισιτήρια δεν μπορεί να υπάρξει εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου